Yeni bir akrep türü keşfetti eşinin adını verdi: Sağlık açısından tehlike taşımıyor!

Konya'da 21 yıldır akrep araştırmaları yapan Prof. Dr. Ersen Aydın, Türkiye'ye özgü yeni bir akrep türü keşfetti. Prof. Dr. Aydın, yeni türe eşi Gülhanım Yağmur’un adını verdi.

Yeni bir akrep türü keşfetti eşinin adını verdi: Sağlık açısından tehlike taşımıyor!
09 Ekim 2024 - 21:27

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, 21 yıllık birikimiyle akrep araştırmaları yapan Prof. Dr. Ersen Aydın, yeni bir tür keşfetti. Aydın, “Euscorpius gulhanimae” adını verdiği bu akrebi, eşi Gülhanım Yağmur’a ithaf etti. Prof. Dr. Aydın, eşinin desteklerinin bu keşifte önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Yeni türün vücut yapısı dikkat çekici özellikler taşıdı. Açık sarı renkte olan vücudu, kırmızımsı chelas ve kahverengi kuyrukla birleşti. Patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısı, cins için en yüksek olarak kaydedildi. Şu an için sadece Beyşehir bölgesinde bilinen bu akrep türü, yerel ekosistemin zenginliğine katkı sağladı.

ABD BİLİM DERGİSİNDE YAYIMLANDI

Keşif, ABD’de akrepler üzerine yayın yapan saygın bilim dergisi “Euscorpius”ta yayımlandı. Aydın, yeni türü Dedegöl Dağı’nın eteklerinde ve Beyşehir Gölü içindeki Hacıakif Adası’nda buldu. Bu tür, sadece bu civarda yaşadığı için yerel habitatın korunması gerektiğine vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Aydın, keşfin Türkiye’deki akrep türü sayısını 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısını ise 17’ye yükselttiğini belirtti. Yeni akrep türünün insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike taşımadığı da bilim dünyasında sevinçle karşılandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com